Atlanta’s High Museum of Art

September 4, 2021 0 Comments

Atlanta’s High Museum of Art är ett av Sydostens ledande konstmuseer. Museet ligger på Peachtree Street i Midtown Atlanta. The High Museum är en avdelning av Woodruff Art Center, som också inkluderar Alliance Theatre och 14th Street Playhouse. The High grundades 1905 som Atlanta Art Association. År 1926 donerade fru Joseph High sitt familjehem på Peachtree Street för att vara museets permanenta hem. Museet flyttade in i en ny tegelstruktur intill hemmet 1955. När museets samling växte under de kommande två decennierna samlades pengar in för att bygga en större anläggning. Efter att ha samlat in 20 miljoner dollar flyttade High in i en ny byggnad 1983, ritad av den prisbelönta arkitekten Richard Meier. Detta tredubblades till museets utställningsutrymme. I ytterligare en expansion 2005 öppnades tre nya byggnader ritade av italienska arkitekten Renzo Piano. Fasaderna på dessa byggnader var utformade för att förenas med Meier -byggnaden fasadmålare i västerås.

High Museum of Art har mer än 12 000 stycken i sin permanenta samling. Dessa inkluderar amerikansk konst från 1800- och 1900 -talet, dekorativ konst och design, europeisk konst, afrikansk konst, folkkonst, modern och samtida konst och fotografi. Förutom de permanenta samlingarna visar High upp ett antal specialutställningar varje år. Tre specialutställningar är nu inne på de sista veckorna på High Museum.

“Salvador Dali ‘: The Late Work” är den första utställningen av hans verk efter 1940. Utställningen innehåller mer än 100 verk av den spanska surrealisten inklusive målningar, teckningar och tryck. Atlanta är den enda platsen för denna utställning, som pågår till och med den 9 januari 2011. “Titian and the Golden Age of Venetian Painting” pågår till och med den 2 januari 2011. Denna specialutställning innehåller 25 verk av den italienska renässansmålaren från National Galleries of Skottland. Några har aldrig visats i USA. “Signs of Life: Photographs by Peter Sekaer” innehåller 88 tryck av den danskfödda fotografen. Detta är den första stora utställningen tillägnad hans verk. Denna utställning avslutas den 9 januari 2011.

High Museum of Art fick nyligen en gåva på 47 konstverk, varav majoriteten är affischer och tryck, av stora parisiska konstnärer inklusive Toulouse-Lautrec. Detta är en av Highs största och mest betydande konstgåvor. En specialutställning med dessa verk med titeln “Toulouse-Lautrec och vänner” öppnar i januari 2011. Högmuseet är väl värt ett besök när som helst, men särskilt med så många specialutställningar planerade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *